Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
Etykietowanie: dobrowolne vs. obowiązkowe

Strasburg,  15 września 2022

Podczas wrześniowego spotkania intergrupy omówiono kwestie etykietowania zwierząt hodowlanych oraz importowanych.

Organizacje pozarządowe zajmujące się dobrostanem zwierząt zajęły się tworzeniem własnych etykiet dobrostanu zwierząt opartych na określonych kryteriach, aby pomóc konsumentom przy zakupie mięsa i produktów mlecznych. Daje to także producentom możliwość poinformowania konsumentów, w jaki sposób zwierzę było trzymane, karmione i traktowane przez całe życie.

Na spotkaniu stwierdzono, że oznakowanie zwierząt powinno odbywać się na poziomie unijnym, być obowiązkowe, wielopoziomowe i należy nim objąć cały łańcuch od chowu przez transport i ubój. Pomysł ma dotyczyć zwierząt hodowlanych w kraju jak i importowanych (wodnych i lądowych), a także żywności pochodzenia zwierzęcego.

Claudia Salzborn, Ekspert w Akademii Dobrostanu Zwierząt Deutscher Tierschutzbund, przedstawiła, jak wygląda proces etykietowania w Niemczech.  Oznakowanie na razie dotyczy jedynie wieprzowiny ale planowane jest jego rozszerzenie na inne gatunki oraz produkty odzwierzęce. Etykietowanie produktów importowanych jest dobrowolne. Bierze się tam także pod uwagę jedynie sposób w jaki zwierzęta są przetrzymywane, bez transportu i uboju.

Na spotkaniu padł również pomysł umieszczenia na opakowaniach obrazków, pokazujących jak hodowane jest zwierzę, żeby zachęcić konsumentów do wyboru produktów odzwierzęcych o lepszej jakości. Zaproponowano również stworzenie podgrupy do spraw etykietowania i przeanalizowania wszystkich możliwych opcji stworzenia regulacji na poziomie unijnym.