Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
Nie ma co słodzić… Światowy Dzień Cukrzycy


Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych i stanowi poważny problem, na co wskazują dane Światowej Organizacji Zdrowia, która szacuje, że na cukrzycę choruje 422 mln dorosłych. Oznacza to, że co 10 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę, a co 6 sekund z powodu jej powikłań umiera człowiek. Światowy Dzień Cukrzycy jest okazją do tego by przypomnieć, że zmiana stylu życia, właściwa dieta i aktywność fizyczna, w skuteczny sposób mogą minimalizować ryzyko zachorowania, zwłaszcza na cukrzycę typu 2. Lepiej bowiem zapobiegać cukrzycy, niż ją leczyć.

14 listopada, a więc w Światowym Dniu Cukrzycy, minęło 100 lat od wynalezienia przez Fredericka Bantinga insuliny, która do dziś pozostaje jedyną skuteczną terapią dla osób z cukrzycą typu 1. To rewolucyjne odkrycie milionom chorym dało nadzieję na w miarę normalne życie z tą chorobą.

Problem cukrzycy nie traci jednak na znaczeniu. W UE na cukrzycę choruje ponad 33 mln ludzi. Z kolei z raportu NFZ wynika, że  tylko w 2020 r. na cukrzycę chorowało niemal 3 mln Polaków (9,1% populacji), w tym co czwarta osoba powyżej 60. roku życia. Najcześciej na cukrzycę chorują miekszańcy województwa śląskiego, aż 113 osób na 1000 chorych. To także tutaj wykonuje się najwięcej amputacji w następstwie stopy cukrzycowej. Trzeba też pamiętać o powikłaniach, jakie wywołuje ta choroba. U co trzeciej osoby występują problemy ze wzrokiem. Cukrzyca jest także główną przyczyną niewydolności nerek, zawałów serca czy udaru mózgu. 30% chorych w województwie śląskim ma powikłania sercowo-naczyniowe, zaś 10% powikłania nerkowe.

Wiele osób nie wie o swojej chorobie, bo nie robi badań lekarskich. Dlatego tak istotna jest profilaktyka, a w przypadku wykrycia cukrzycy, regularne monitorowanie poziomu cukru  w organizmie i bezwzględne stosowanie się do zaleceń lekarza. Kluczowa jest także zmiana stylu życia i odżywiania. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku cukrzycy typu 2, której jesteśmy w stanie skutecznie zapobiegać. A dotyczy to blisko 90% zachorowań. Czynnikami ryzyka w tym przypadku są nadwaga, brak aktywności fizycznej czy nadciśnienie tętnicze. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta bogata w owoce, warzywa, ryby, jajka, orzechy i pełnoziarniste pieczywo. Jeśli dodamy do aktywność fizyczną, okazuje się, że możemy w ten sposób zapobiec 70% przypadków cukrzycy typu 2. Nie ma więc co słodzić. Lepiej zapobiegać, niż leczyć.


Jadwiga Wiśniewska
Poseł do Parlamentu Europejski
Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego,
Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI)