Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.

OK, rozumiem i akceptuję
Strategia "Od pola do stołu"

Bruskela, 4 Luty 2021r.

Strategia „Farm to fork” (od pola do stołu) - uczciwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska system żywnościowy. Taki był temat czwartkowego wysłuchania Komisji EVNI* i Komisji AGRI**.

Ponad 50% dorosłych w UE ma nadwagę. Niewłaściwa produkcja żywności przynosi tragiczne skutki dla środowiska - corocznie 30 % emisji CO2 do środowiska.  Ogromna liczba małych gospodarstw rolnych upada, nie wytrzymując konkurencji koncernów. Na wczorajszym spotkaniu dyskutowano o pilnej potrzebie dobrej polityki żywności i pilnej potrzebie zmian. Podkreślano istniejące sprzeczności w polityce UE, która przyjęła program walki z nadwagą, promując jednocześnie żywność tanią i niezdrową.

Strategia „od pola do stołu” dotyczy wszystkich podmiotów w łańcuchu żywnościowym. W ramach rozmów trójstronnych trwają już prace nad tworzeniem spójnych propozycji politycznych i zmian polityki rolnej państw członkowskich.

Potrzeba zrównoważonego rolnictwa, zapewnienianie odpowiednich zachęt dla rolników, w tym oczywiście promocja rolnictwa ekologicznego, lokalnego - to tylko niektóre z postulatów zmian.

Wiele uwagi poświecono tematyce marnotrawienia żywności. Według szacunków obecnie jest niedożywionych 2 miliardy osób na świecie i 2 miliardy otyłych. Niestety walka z tym procederem nie przynosi na razie oczekiwanych efektów. Zmiana przyzwyczajeń konsumentów poprzez różne kampanie społeczne jest nieskuteczna.

Znaczenie „zielonej architektury”, która jest nieodłącznym elementem strategii Farm to Fork, była wielokrotnie podkreślana przez mówców. Świadoma ochrona środowiska, ekoprogramy i działania rolno-środowiskowo-klimatyczne, stanowią podstawę do dobrych zmian. Produkcja żywności wysokiej jakości i zachowanie zasobów przy maksymalnej ochronie środowiska. Promocja dziedzictwa i tradycji lokalnych. Żywność jako dobro wspólne i jako prawo człowieka - wyznacznikami strategii Farm to fork.

 

 

Zdjęcie: Farm to fork © Under the use of License of AdobeStock

*ENVI - Komisja Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności

**AGRI - Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi